Ana içeriğe atla

Ruam Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Alınacak Tedbirler

Ruam Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Alınacak Tedbirler

Son günlerde sizlerinde yazılı ve görsel basın yada sosyal medya kanalları aracılığıyla görmüş olduğunuz İstanbul adalarda ölen fayton atlarının neden öldüğünü yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Ruam hastalığı nedir?

Ruam zoonoz bir hastalıktır o yüzden hayvanlarda görülür. Tek tırnaklı hayvanlarda (Atlar, eşekler ve katırlar) görülen hastalıktır. Atlar da kronik hastalık formu, eşekler de  akut hastalık formu şeklinde izlenir. Koyun, keçi, köpek ve kedi eğer hasta hayvanlarla temas eder veya hasta hayvanların etini yerse hastalık bulaşabilir. Ruam hastalığı büyükbaş hayvanlarda ve domuzlarda görülmez.

Ruam Hastalığı Belirtileri Nelerdir.

Ruam atlar ve insanlarda çeşitli bölgelere saldırarak  bu bölgelerde belirtiler gösterebilmektedir. Ruam hastalığı akciğerlerde görülmeye başlarsa solunum güçlüğü gibi belirtiler başlar. Aşırı yorgunluk başlar burunda genellikle kanama olduğu izlenir.

Hastalığın en önemli belirtisi aşırı kilo kaybı görülmektedir. Burnu akıntısı görünür tek taraflı olarak akıntı gelir. Hastalık ilerledikçe akıntı çok yoğun şekilde gelir son evresinde renk de değiştirebilir. Deride görülmeye başladığında apse olarak görünür. Ruam hastalığı insanlara hasta hayvanların etini tüketirse hastalık insanlara bulaşır.

Ruam Hastalığı İçin Alınacak Tedbirler?
  1. Ruam hastalığının aşısı yoktur. 
  2. Ruam hastalığının yakalanmış hayvanlar itlaf edilmelidir. 
  3. Hasta hayvanlar öldükten sonra kesinlikle derin çukurlara kireçlenerek gömülmelidir. 
  4. Hastalık bulaşan ahırlar barınaklar dezenfekte edilmeli. 
  5. Hastalığın bulaşma riski olan hayvanlar karantina altına alınmalı.
  6. Hastalık Su , yemek , bağlı bulundukları ip, zincir atların araba ve ekipmanları imha edilmeli.
  7. Hayvan bakıcıları  sahipleri hastalık hakkında bilgilendirilmeli.
  8. Hastalık görüldüğünde yetkililer haber verilmeli. ( Veteriner, İl veya İlçe Tarım Müdürlükleri)
  9. Ruam hastalığı ihbarı zorunlu hastalıklar arasında yer almaktadır. 
  10. İnsan sağlığı ve sağlıklı hayvanların korunması için zaman kaybetmeden bildirilmesi gerekmektedir. 
  11. Ölüm oralarının %90-95 oranlarında seyrettiği için tedavi ve önlemlere biran önce başlanmalı.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?