Ana içeriğe atla

Angus Büyükbaş Irkı Özellikleri Nelerdir?

Büyükbaş Irkı Angus Özellikleri Nelerdir
Angus ırkı büyükbaşlar hakkında bilmek istedikleriniz için derlemiş olduğumuz yazımızda merak edilenler ve angus ırkının yetiştirilmesindeki tercih sebeplerini derledik. Sizde merak ettiklerinizi yazımızın altındaki yorum kısmına düşüncelerinizi ve bizimle paylaşabilirsiniz.


Angus nedir, angus sığırından kurbanlık olur mu soruları kurban bayramı yaklaştıkça araştırılmaya başladı.Türkiye'deki besicilerin süt verimliliği olmadığı için tercih etmediği angus sığırını daha çok ithal ediyoruz. Peki angusun özellikleri nelerdir, kaç kilodur, ne kadar et çıkar?

Angus Irkının Özellikleri: Son yıllarda ülkemizde de popüler olan ve Kurban bayramlarında ülkemizin Avrupa kısmında satışı yapılan Angus sığırlarının anavatanı İskoçya dır. Yüzyıllar önce erkek anguslar Shorthon ırkı ve Longhorn ırkı ile çiftleştirilmiş ve başarı sağlanamamıştır. Anguslar iki renktedir. Siyah ve kırmızı. 2005 yılında Avrupa’daki siyah angus sığırı sayısı 324.266 adet idi. Angusların etleri son derece kalitelidir. Bu nedenle ABD’de etçi sığır ırklarının çoğusunu anguslar oluşturur.

Et oranı en yüksek ırklar arasında dikkat çeken Angus sığırının etinde yağ oranı çok düşüktür. Öyle ki diğer sığırlarda yağ oranı %35 civarında iken anguslarda yağ oranı %6 civarındadır. Ayrıca angus etinde yağlar kas lifleri arasına mükemmel şekilde dağılmıştır.

Angus Büyükbaş Irkı Özellikleri Nelerdir?
Anguslar Türkiye’de Neden Verimli Değil: Angus ırkı uzun ve büyük meraları olan besiciler için değerli bir et ırkı olmasına rağmen; Türkiye’de sığır etinin ayrımın yapılamamasından dolayı diğer sığır etleri değerinde işlenmekte, üreticiye ayrıca bir ekonomik kazanç sağlamamaktadır. Angus gibi et ırklarının süt verimlerinin düşük oluşundan dolayı hem etinden hem sütünden yararlanmak isteyen üreticiler açısından önerilmeyecek bir ırktır.

Angusları Diğer Büyükbaşlar dan Ayıran Özellikler: Et kalitesi: Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir.

Boynuzsuz oluşu: Angus ırkında erkek ve dişilerinde boynuz yoktur. Boynuzsuz hayvanlar boynuzlu hayvanlara göre daha fazla tercih edilirler. Hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olması engellenmektedir.

Erken yaşta ergenliğe ulaşmaları: Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptir.

Kolay doğum yapabilmesi: Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir. Başın küçük olması kolay doğum yapmasında çok büyük etkendir.

Angus ırkı uzun ve büyük meraları olan besiciler için değerli bir et ırkı olmasına rağmen; Türkiye'de sığır etinin ayrımın yapılamamasından dolayı diğer sığır etleri değerinde işlenmekte, üreticiye ayrıca bir ekonomik kazanç sağlamamaktadır.
Angus Büyükbaş Irkı

Canlı ağırlık artış oranı yüksektir: Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4-1,7kg olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?