Ana içeriğe atla

Besi Çiftliği Kurmak İçin Gerekenler


buyukbas-hayvancilik-sut-irki
Sizinle bu yazımızda sizden çokça gelen sorulardan birini cevaplamaya çalışacağız. Hayvancılık adına hiçbir deneyim olmadan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyen birçok kişi var.

Öncelikle ne yapmak istediğimize karar vermemiz gerekiyor! Süt veya Besi hangisi üzerine yoğunlaşmak istediğimizi karar vermeliyiz.

Irk seçimi konusunda daha önceki makalelerimiz de bahsetmiş olduğumuz hayvan ırklarını tercih edebilirsiniz. Süt üretimi yapmak isteyen kullanıcılarımız  tercihi yapabilecekleri ırkların başlıcaları.

Başlıca büyükbaş süt verimi yüksek ırkları şu şekilde sıralayabiliriz.
  1. GUERNSEY SIĞIR IRKI
  2. AYRSHİRE SIĞIR IRKI (DUNLOP SIĞIRI)
  3. BROWN SWISS SIĞIR IRKI (MONTOFON-ESMER)
  4. BOZ IRK SIĞIRI
  5. DOĞU ANADOLU KIRMIZISI (DAK) SIĞIRI
  6. GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI (GAK) SIĞIRI
  7. HOLSTEİN SIĞIR IRKI (SİYAH ALACA)
  8. SİMENTAL SIĞIR IRKI (SARI ALACA)
  9. SHORTHORN SIĞIR IRKI
  10. JERSEY SIĞIR IRKI
  11. ZAVOT SIĞIRI
  12. YERLİ GÜNEY SARISI (YGS) SIĞIRI
  13. YERLİ KARA SIĞIRI
besicilik-icin-bilinmesi-gerekenler

Büyükbaş besiciliğine adım atacak kullanıcılarımıza tavsiye ettiğimiz ırkları aşağıda sıralayacağız.
  1. BELÇİKA MAVİSİ
  2. ANGUS
  3. BRANGUS
  4. BRAHMAN
  5. CHAROLAİS (ŞAROLE)
  6. LİMOUSİN (LİMUZİN)
  7. HEREFORD
  8. HUNGARİAN GREY (MACAR GRİSİ VEYA MACAR BOZKIR SIĞIRI)
  9. PİEDMENTOSA
  10. SHORTHORN
  11. SİMMENTAL (SİMENTAL)
Bazı ırklar kombine ırk olarak geçmektedir. Hem süt hemde besi ırkı olarak kullanabileceğiniz ırklar arasından yer almaktadır. Örnek vermek gerekirse simental ırkını örnek verebiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?