Ana içeriğe atla

Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

kurbanlık koç resmi
Kurban bayramının yaklaşmasından dolayı kurbanlık piyasalarında hareketlilik başladı. Besiciftligi.com yönetimi olarak kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini kısaca özetliyoruz.

Çok basit gözlemlerle kurban alan kişiler aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını yazımızı okuduktan sonra rahatlıkla anlayacaktır.



KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
  1. Öncelikle kurbanlık için dana ve koç tercih etmelisiniz. 
  2. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır.
  3. Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir.
  4. Kurbanlık hayvanın burnunun meme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. 
  5. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. 
  6. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir.
  7. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. 
  8. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli.
  9. Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı.
  10. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.
  11. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. 
  12. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. 
  13. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. 
  14. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.
  15. Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı.
  16. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı.
  17. Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli.
  18. Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. 
  19. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir.
  20. İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı.
  21. Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. 
  22. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir.
Not: Aldığınız kurban dişi ise hareketlerinde yavaş olması yatıp kalkmaya çalışırken zorlanıyorsa. Sizde şüphe içindeyseniz veteriner hekime muayene ettiriniz. Gebe hayvanların kurban olmayacağını. Kestiğimiz kurbanın kabul olması ve büyükbaş ve küçükbaş hayvan ırkının devamı için dikkatli olmaya gayret edelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?