Ana içeriğe atla

Küçükbaş Hayvan Hastalıkları

kucukbas-hayvan-hastaliklari
Küçükbaş hayvancılık sektörüne girmek isteyenler için derlediğimiz küçükbaş hayvan hastalıklarını tanımanız ve önlem almanız gerek. Koruyucu aşıları veteriner hekim kontrolünde yapmanız gereklidir. Küçükbaş hayvanlarınızı salgın hastalıklardan korumak içinde aşılamanın önemi gün geçtikçe daha önemli bir hale gelmiştir. Aşılama ve koruyucu önlemler devletimiz tarafından izlenmekte ve teşvik desteklemeleri verilmektedir.

Küçükbaş hayvanlarda riskli hastalıkları şu şekilde sıralayalım; Koyun Vebası, Kelebek Hastalığı, Şarbon, Mastitis, Çiçek Hastalığı, Koyun Vebasıdır.

  • Koyun Vebası

Küçükbaş hayvanlarınız da büyük kayıplara yol açabilecek ve ölümle sonuçlanan koyun vebası hastalığı, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık görülen küçükbaş hayvanların burun akıntısı, gözyaşı, öksürükle saçılan damlacıkları, salya ve dışkıları ile bulaşır.  Hastalığın bir başka görülme nedeni ise sürüye yeni katılan hayvanların hasta olmaların ile sağlıklı hayvanlarınıza hastalığın bulaşması. Küçükbaş hayvanlarınız da başlıca görülen hastalık belirtileri ise gözlerde kızarıklık, gözyaşı ve burun akıntısı, iştahsızlık, dil ve damaklarda yaralar, ağızda salya akıntısı öksürük ve ishal görülür.

  • Kelebek Hastalığı

Sulak ve rutubetli alanlarda daha çok görülen, karaciğer ve safra kanallarına yerleşen parazitlere denir. Yaygın olarak küçükbaş yetiştiricileri tarafından bilinen isimleri Yılan kelebeği, Yaprak kelebeği ve Kum kelebeği gibi adlarla bilinirler.

Küçükbaş hayvanlarınıza bulaşma yolları şu şekilleri ise karaciğerde yaşayan kelebeklerin yumurtaları dışkılama yöntemi ile dışarı atılması. Dışkıdaki yumurtalar, durgun akan dere kenarlarında, çeşme yalakları da yaşayan sümüklü böcekler tarafından alındıklarında, burada gelişerek dışarı çıkarlar. Otlara yapışırlar ve bu otlardan yiyen hayvanların karaciğerlerine giderek yerleşirler.

  • Şarbon

Dalak, kara çıban, kabarcık, kasap çıbanı olarak insanlara da buluşan bir hastalıktır.  Sıcak, rutubetli ve bataklık bölgelerde fazla görülür. Açlık, yorgunluk, aşırı soğuk ve sıcak, hijyensiz bakım ve beslenme bu hastalıkların görülmesine çıkmasına ve yayılmasına yardımcı olur. Hayvanın halsizleşmesi, sendelemesi ve ayakta durmakta zorlanması, kasılmaların olması ve ateşinin yükselmesi başlıca belirtileri olup ölümle de sonuçlanabilir. Hastalık çok çabuk geliştiği için tedavisi zordur. Hayvanın hastalığa bulaşmaması için aşı yapılması gerekir. Hastalığın çıkışı meradan ise, hayvanlar meraya çıkarılmamalı. Şüpheli otlar, samanlar yakılır, yok edilir. Ölen hayvanlar ise derinliği 2 metre olan çukurlara gömülmeli kireçle kapatılmalıdır.

Koyunlarda Anthrax (şarbon) hastalığı küçükbaş hayvanların şarbon mikrobunu aldıktan 2 - 3 gün sonra tam anlamıyla hastalanır. Hastalığa yakalanmış küçükbaş hayvanlarda İştahsızlık görülmesi sendeleme ve ayakta durma güçlüğü çekmeleri, nefes alma zorluğu çekmeleri, titreme, yüksek ateş en belirgin ve gözle görülen belirtilerdir. Hayvanlarda bu belirtiler görülmesinden çok kısa bir süre sonra ölüm gerçekleşir.

  • Mastitis

Küçükbaş hayvanlara mastitis hastalığı bulaşmasında bir çok faktör rol oynar. Sağım hijyeni, barınak (ahır) temizliği, mera yapısı gibi çevresel faktörler önemlidir. Süt kesen hastalığı olarak bilinmektedir. Mastitis, büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi küçükbaş hayvanlarda da görülmektedir.

Mastitis hastalığı hakkında detaylı olarak yazdığımız yazının linkini aşağıda paylaşıyorum. İncelemenizi tavsiye ederim.

Mastitis Nedir Nasıl Oluşur?

  • Çiçek hastalığı

Küçükbaş hayvanlarda yüksek ateş ve kılsız deri bölgelerinde kabarcıklar oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır.  Hasta hayvanların çiçek yaralarından düşen parçalar ve öksürükle saçılan hastalık etkeni yemlikleri, eşyaları ve çevreyi bulaştırır. Yüksek ateş, titreme, burun akıntısı, solunum artması çiçek hastalığının ilk belirtileri olarak görülmektedir.  Göz kapakları şişen hayvanların, kuyruk altı, karın ve bacak içerinde kırmızı yuvarlak lekeler oluşur. Sürüye yeni hayvan katılacağı zaman hayvan dikkatle muayene edilmelidir.  Koç katımından önce sürüye çiçek aşısı yaptırılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?