Ana içeriğe atla

Buzağılarda İshal ve Korunma Yöntemleri

buzagi-ishal-buzagilarda-ishal-tedavisi
Günümüzde buzağı ishallerinden korunma yöntemleri çok önemli bir hale geldi. Yeni doğan buzağıların hemen hemen yarısı kadarı ishal olma riski ile karşı karşıya. İşletmelerin zarara uğratan ölümler ile sonuçlanan maddi kayıplarla karşılaşması içten bile değil.
Sizler için derlediğimiz yazımızda buzağı ölümlerini en aza indirmek için yapmanız gerekenleri  anlatmaya çalıştık.


Buzağı İshalinden Korunma Yöntemleri Nelerdir.


  1. Buzağı doğduktan sonra temiz ve kuru bir yerde annesi tarafından yalaması sağlanmalı.
  2. Buzağının doğumdan sonra göbek kordonu bölgesi sterilize edilmeli. ( Tentürdiyot,  Batikon vb.)
  3. Buzağıya antiserum doğumundan 30 dakika için de yapılmasını tavsiye ediyoruz.
  4. Ağız sütü ilk yarım saat içerisinde mutlaka içmesi sağlanmalı. Ağız sütünün içerisinde buzağıyı ishallere karşı koruyacak maddeler bulunmaktadır.
  5. Annesi tarafından kurutulan buzağıya ağız sütü içmesi sonrasında hazırlamış olduğunuz temiz ve kuru altlık serilmiş kendine özgü kulübeye alınmalı. 
  6. Buzağı kulübelerinin soğuk almayacak şekilde mümkün olduğunca güneş alan yerlerde konumlandırılmaya dikkat edilmeli.
  7. Buzağı barınakları mutlaka temiz hava alacak şekilde konumlandırılması çok önem arz etmekte.
  8. Buzağı barınakları düzenli olarak kuru ve temiz olması sağlanmalı. Kulübe seçimi yaparken taban sistemi ızgara sistemli olması temizlik açısından kolay olacaktır.
  9. En önemli konu buzağı dışkılarına başka buzağılara bulaşmayacak şekilde konumlandırılmalı.
  10. Besi çiftliğinin bulunduğu bölgeler soğuk iklim şartlarında ise buzağının soğuktan korunacak şekilde yapılmalı.
  11. Buzağı eğer biberon ile süt veriyorsanız hijyen ve temizlik şartlarına dikkat edilerek her hafta mutlaka dezenfekte edilmeli.
  12. Buzağı kulübelerinin arasındaki mesafeye dikkat edilmeli buzağıların ve kulübelerinin temas etmemeleri sağlanmalı. Buzağılar bir birini görmesi sağlanmalı sosyalleşmesi için göz teması mutlaka olmalı.
  13. Su her canlı için hayattır buzağının suya ulaşımı her zaman olacak şekilde kulübesinde bulunmalı. Sadece süt verildikten sonra veya öncesinde vermek çok tehlikelidir.
  14. Buzağı üç günlük olduktan sonra buzağı başlangıç yemi kolay erişebileceği bir yere konarak yemle tanışması sağlanmalı.
  15. Biberonların uç kısımdaki delikler fabrika tarafından yapıldığı gibi kalmalı. Başlık üzerindeki delik bir çivi genişliği ile eşit olmalı. Delik büyük olursa karaciğere süt dolması ile buzağı ölümüyle karşılaşmanız en kötü son olacaktır.
  16. Buzağı sütü sağımdan sonra hemen içmesi sağlanmalı anne sütü sıcaklığında yaklaşık olarak 45 derece açı ile içmesi sağlanmalı. Boğulması önlenmeli.
  17. Kanamalı buzağı ishali en tehlikeli ishal türüdür.
  18. Buzağınız da ishal veya kanamalı ishal görüldüğü durum da veteriner hekiminize haber verilmeli gerekli tedavi hekim tarafından yapılması sağlanmalı.


İshalden  korunmak çok zor bir durum değildir. Erken tanı ve müdahale ile kolaylıkla iyileşmesi sağlanabilir. Buzağıların bakımından sorumlu kimse mümkün olduğunca aynı kişi olmalı ve değişiklikleri mutlaka gerekli kişilerle paylaşması sağlanmalı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?