Ana içeriğe atla

Yonca Yem Bitkisi Özellikleri

yonca-bitkisi-yetistiriciligi
Yem bitkileri arasında önemli bir yerde olan yonca yem bitkisi olmasının yanında besinde değeri de oldukça yüksektir. Bu sebeple yonca, dünya genelinde üretimi çokça yapılan yem bitkisi olarak literatüre geçmiştir. Yonca yem bitkisi olarak hayvan beslemede kuru ve yaş ot olarak tercih edilmektedir. Yonca silaj olarak kullanılmaya başlanması yılın tüm aylarında hayvanlara alternatif bir yem bitkisi olmuştur. Yonca erozyona karşı koruyucu bir bitki ve yeşil gübre olarak kullanımı yapılmıştır.

Yonca protein, kalsiyum ve diğer mineraller ile B, C, D, E ve K vitamini açısından zengindir. Yonca çok yıllık bitki olması ömrünün uygun koşullarda 10 yıla kadar çıkması. Kuru ve yaş ot olarak tüketilmesi zengin bir besin kaynağı olması bir yılda 8 biçime kadar verim alınıyor olması Anadolu'nun en çok bilinen ve en çok yetiştirilen yem bitkisi özelliğini koruyor. Sağlam bir kök yapısına sahip olan yonca bitkisi kuraklık dönemlerinden en az etkilen bitkiler arasındadır.

Yonca Yem Bitkisi Özellikleri Nelerdir?

  • Yonca bitkisi aşırı sıcak vede aşırı derece soğuk iklimi sevmez.
  • Yonca uygun toprak koşullarında 10 metre kök salabilir bunun sebebi köklerini serin ve suda tutmak içindir.
  • Yonca bitkisinin genlerinin geldiği yer ORTA DOĞU'dur.
  • Yonca vitamin ve mineral yönünden çok zengin bir bitkidir.
  • Yonca ilk zamanlarda binek hayvanlar için ekimi yapıldığı daha sonralarında besi hayvanlarına verildiği düşünülmektedir.
  • Yoncanın yetişeceği toprak yapısı mineral, fosfor yönünden zengin olmalı ve hafif kumlu toprakta yetiştirilmesi verimini arttırır.
  • Yonca biçimini yaptıktan sonra hemen hayvanlara verilmesi tavsiye edilmez minimum 1 gün kurtulmasını tavsiye ederiz.
  • Yonca biçim yapıldıktan sonra kurumadan balya yapılmaz. Yapılırsa küflenme ve bozulma riski vardır.
  • Yonca küflü olarak hayvanlara yedirilmesi durumunda zehirlenmelere ve işletmenin maddi zarar almasına yol açar.
  • Yonca ekimi yapmak istediğiniz tarlaya mutlaka toprak analizi yaptırmanızı ve sertifikalı tohum kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Yonca içindeki su oranının fazla olmasından dolayı yonca tüketimini fazla yapan hayvanların idrarları normalden daha fazladır.
  • Çok yıllık bir bitki olması işletme maliyetlerinizi dolaylı yönden düşürecektir.
  • Fazla tüketilmesi durumunda hayvanlarda özellikle her yılın ilk biçim ürünlerini tüketenlerde şişkinlik görülebilir.
  • Yonca protein, kalsiyum ve diğer mineraller ile B, C, D, E ve K vitamini açısından zengindir.


yonca-resmi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?