Ana içeriğe atla

Sorgum Sudan Otu Yetiştirme

sorgun-sudan-otu-yem-bitkisi
Her türlü toprak yapısında yetişen Sorgum (Sudan) otu bitkisi ülkemizin çoğu bölgesinde yetiştirilmeye elverişlidir. Tuz oranı yüksek toprak yapısına dayanıklıdır. Sorgum (Sudan) otu ekiminin güzel hazırlanmış toprakta yetişmesi daha kolay ve hızlı olur.

Pancar veya mısır ekimi yapar gibi tarlanın hazırlanması daha sağlıklı olur. İlk ürün veya ikinci ürün olarak ekiminin yapılabiliyor olması tercih sebepleri arasındadır.

Sorgum (sudan) Otu Özellikleri?
  1. Tek yıllık çok biçim yapılan bir bitkidir.
  2. İdeal bitki boyu 180 250 cm arasındadır. En yüksek besin değerine 180 cm civarında ulaşır.
  3. Dik saplı geniş yapraklara sahiptir. Besleyici özellikleri çok yüksektir.
  4. Hayvana yüksek oranda enerji sağlar, ET ve SÜT verimini arttırır.
  5. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için sindirim sistemini yormaz kolay sindirimi yanında lezzet oranı yüksektir.
  6. Hayvanda şişkinliğe yol açmaz, et ve süt artışına direkt katkıda bulunur.
  7. Yaz mevsimi bitkisidir kuraklıktan etkilenmez susuzluğa dayanıklıdır.
  8. Dört ayda 3 defa biçim  yapılabilir, biçim yapıldıktan birkaç gün sonra dahi gelişimi gözle görünür.
  9. Silaj bitkisi olarak Türkiye'nin her yerinde tercih edilir.
  10. Sulama yapılması ile yılda 4 veya 5 defa biçim yapılabilir.
Sorgum (Sudan) Otu Seçim Sebepleri?


  • Yılda en az 3 defa biçilmesi ve yeşil olarak kullanılması tercih nedenleri arasındadır.
  • Silaj olarak kullanılması tercih nedenleri arasındadır.
  • İkinci hasat ürün olarak da ekilmesi tercih nedenlerindendir.
  • Susuzluğa dayanıklı olması her türlü toprak yapısında yetişmesi tercih sebebidir.
  • Hayvanlarda şişkinlik yapmaması kolay sindirimi ile kullanımı yaygınlaşmıştır.


Biçim Yapılması ve Sulama İşlemi?

İyi sulama yapılması ile verim oranı arttırılır. Tüm biçimlerden sonra sulama yapmanızı tavsiye ederiz. Biçim yapmadan önce sulama yapmanız gereken durumlarda sulama işlemi gerçekleştire bilirsiniz. Bitkiler 180 - 250 cm boya ulaştığı zaman 10-15 cm kalacak şekilde biçim yapılması gerekiyor. Ekim yapıldıktan 2 ay sonra biçim yapmaya el verişli hale gelir. Biçim zamanını gecirilmesi sindirim yapılma özelliğini azaltır.
sorgum-sudan-otu-bitkisi

Sorgum (Sudan) otu odunsu bitki olmasından dolayı kuruması geç olur. Yaprakları kurumasını beklemek tavsiye edilmez. Kuruyan saplarla birlikte besin değeri de düşer. Yeşil olarak veya silaj yapıp tüketmenizi tavsiye ederiz. 170 Cm boya ulaştıktan sonra biçim yapılması en uygun zamandır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?