Ana içeriğe atla

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği

silaj-misir-yetistiriciligi
Kış mevsiminde işletmelerin ana besinlerin yanında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının yeşil bitki takviyesi ile hem yem çeşitliliği hemde hayvanların kuru ve kaba yemlerden oluşabilecek sindirim sistemi hastalıklarına karşı bir önlem olması açısından mısır silajı önemli bir yere sahiptir. Ekonomik açıdan işletmelerin yükünü alması en önemli etkenlerden.


Sağlık sorunlarına karşı bağışıklık kazanmalarını sağlaması ve kaba yem fiyatlarının yüksek olmasından dolay kaba yem giderinin azalmasını sağlaması mısır silajını tercih etmenin ne kadar doğru bir adım olduğunun kanıtıdır.

Silajlık Mısır Yetiştirilmesi:

Mısır her toprak yapısında yetiştirilebilen bir bitkidir. Mısır ekimi ikinci ürün olarak tercih edilebilir. Mısır sulu tarım yapılması daha uygundur kuraklıkta üst yapraklarından başlayıp alta doğru sararmaya başlar. Asit oranı yüksek toprak yapılarında yetiştirmeye uygun değildir. Odunsu bir bitki olmasından dolayı tarlayı yorar biçim yapıldıktan sonra kökleri toprakta kalacağından  biçimden sonra toprak nemli olduğundan hemen sürülmesi ve toprağın havalandırılması gereklidir.

Mısır Silajının Genel Özellikleri?
  1. Renk olarak koyu ve açık yeşil olur. Kuru olarak biçimi yapılması ve paketlenmesini tavsiye etmiyoruz.
  2. Paketlenen mısır silajlarının hava almayacak şekilde paketlenmesine özen gösterilmelidir.
  3. Hayvanları rahatsız edecek derecede kötü kokan silajlar hayvanlara verilmemeli.
  4. Biçim yapılacak olan mısırların koçan kısımları (mısır taneleri) ile biçimi ve paketlenmesi yapılmalıdır.
  5. Mısır silajı süt ve besi hayvanlarına verilmesinde bir sakınca yoktur.
  6. Kaba yemlere takviye olarak verilmesini tavsiye ederiz. 
  7. Aşırı derecede mısır silajı ile beslenen hayvanların sindirim sistemleri hasar görebilir. (idrarını çok yapması ve ishal)
  8. Hayvanların iştahını açar saman veya balya ile verilmesi halinde su oranı sayesinde kuru yemlerin sindirimini kolaylaştırır.
  9. Uzun süreli saklanması için küçük paketleri tavsiye ederiz (25 - 30 Kg) bu sistemde 2 yıl saklanması yapılabilir.
  10. Kısa vadeli saklamak isteminiz durumlarında silo tarzı toprağa gömülerek saklanması, üzerinin iyi örtülüp hava almaması sağlanmalıdır.
  11. Mısır silajı yapılıp üzeri örtülmesi veya küçük paketler halinde sakladığımızda olgunlaşma süresince üzerini açmamalıyız.
  12. Mısır türlerinin çok çeşitli olması toprak yapınıza en uygunu seçmeniz gereklidir. Bu konuda ziraat mühendislerine veya İl - İlçe Tarım Müdürlüklerinden destek alabilirsiniz.
NOT: Mısır silajı üretimi hakkında merak ettikleriniz veya tohumlar hakkında detaylı bilgi için yorum yapabilir. İletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.


silaj-misir-silaj-yapimi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?