Ana içeriğe atla

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlarda Akabane Hastalığı

akabane-hastaligi-buyukbas-kucukbas
Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanlarda ilk kez Japonya'da görülen bu hastalık görüldüğü dönemde büyük hayvan kaybına yol açmıştır. Akabane isminin verilmesinin sebebi Akabane Hastalığının ilk defa görüldüğü yerin ismi olmasından kaynaklanmaktadır. Akabane hastalığı görüldüğü yıllarda aşırı derecede hayvan kabına neden olmuş, virüs ilk defa 1961 yılında Japonya’da tanımlanmıştır. Doğan hayvanların derin çukurlara atılması ve kazılan çukurların kireçle kaplanması ile dezenfekte edilmesi sağlanmıştır.



Sivri sinek gibi sokucu sineklerle tarafından taşınan virüs büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda gebeliklerinde enfeksiyonlara sebep olarak yavru atmaya veya belirgin doğumlarda şekil bozukluklarına neden olan bir hastalıktır.

İlk defa ülkemizin sınır komşularımızdan İran'da görülmesi ile ülkemizin yakınlarında varlığı görülmüştür. Görüldüğü ülkeler arasında Japonya, Kore, Tayvan, Avusturya, Kenya ve İsrail başlıca hastalığın görüldüğü ülkeler arasındadır. Türkiye'de Akabane Hastalığı Antalya da bölgesi ve çevresinde görülmüştür. Akabane hastalığı buzağı, kuzu ve oğlak da görülmektedir. Bulaşma yollarının en yaygın olarak bilinen yönetimi sinekler tarafından bulaşması ve sineklerle taşınması en yaygın yöntemdir. Sineklerle mücadele bu yüzden çok önemlidir. Akabane hastalığa yakalanmış hayvayanların diğer hayvanlara direk teması ve aynı otlak veya yem bulanan ortamdaki temasları ile hayvandan hayvana bulaşmaz.

Kısaca Akabane Hastalığı?
  1. Sinekler tarafından bulaştırılan bir hastalık çeşididir.
  2. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda yavru atma görülür.
  3. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda zor doğum yapmaları görülebilir.
  4. Hastalığın en belirgin özelliği şekilleri bozuk doğan buzağı, kuzu ve oğlak.
  5. Doğan hayvanlarda kafa yapısı bozuklukları, eklemlerin görevlerini yerine getirmemesi. (Bükülmemesi)
  6. Güçsüz kaslar, ayakta duramama gibi sinirsel bozukluklar gözlemlenir.
  7. Akabane Hastalığı Schmallenberg hastalığı ile aynı özellikleri barındırır.
  8. Hastalıktan etkilenen hayvanların doğum yaptıkları yavrular ölmesi halinde gömülme veya yakılarak imha edilmesi gereklidir.
  9. Tedavisi tam olarak bilinmiyor olsa da aşısının Japonya'da olduğu bilinmektedir.

akabane-hastaligi-buyukbas

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mor Karaman Koyunu Özellikleri

Morkaraman koyununun vücudunun tamamı kahverengi ve kaba yapağılıdır. Mor karaman koyunu ırkının kuyruğu yassı vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişilerin de ve erkeklerinde genel olarak boynuz  bulunmaz  Mor Karaman koyunu ırkının uzun bacakları ile göze çarpar. Kombine küçükbaş ırkı olması tercih sebepleri arasındadır. Et ve süt veri için ülkemizde tercih edilmektedir. Ana Vatanı Türkiye olması büyük bir avantaj sağlamakta İç Anadolu ve doğu ve güney doğu Anadolu iklim şartlarına dayanaklı bir ırktır. Melezleme ırkı olarak ta kullanılmaktadır.

Akkaraman Koyunu Özellikleri

Vücut renginin tamamı beyaz ve beyazın tonlarında olur. Akkaraman koyunu ırkının kuyruğu ince vede yağlı bir yapıya sahiptir. Dişileri boynuzsuzdur. Erkekleri de genel olarak boynuzsuz olurlar. Tamamen yerli bir küçükbaş koyun ırkımız olan Ak Karaman koyunu Kangal koyunu olarak da bilinmektedir. Süt ve et verimi yüksek bir ırktır kombine üretim yapmak isteyen küçükbaş yetiştiricisinin tercihleri arasında yer alan bir küçükbaş koyun ırkıdır. Akkaraman küçükbaş koyun ırkının genel özelliklerini sizler için derledik.

Şap Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır

   Şap hastalığı, ülkemizde tedavisine özel olarak çalışılıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini negatif etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk temasla geçmektedir. Peki, çoğunlukla denetim altına alınsa da süre zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?